ZzamZzer, onze bijen

Zal je iemand al meer dan 50 jaar kennen die dan vraagt om samen te gaan imkeren.
Hoe leuk is dat. Enfin hier zie je ons dus bezig met de werkzame vriendinnetjes.
Ze planten zich nu prima voort en we gaan ervoor om ze goed gepamperd en beschermd tegen ziektes, de varoamijt, wespen en de hoornaars lang bij ons te houden.
We begonnen in juli 2023 en hebben inmiddels in mei de eerste honingpotjes gevuld voor de bewoners van deze prachtige tuin en natuurlijk voor onze families.
Maar we gebruiken alleen de extra honing dus als het geen probleem voor onze dametjes is. Want we nemen niets teveel en zullen ze natuurlijk direct BIJ voeren als het nodig is.

Wat een leuke hobby!

Eric Ritzer & Paul Zambon
en als je onze achternamen een beetje door elkaar husselt, dan krijg je dus onze teamnaam. ZzamZzer …
Elke koningin krijgt haar eigen kast met bijpassende honingramen om de winter door te kunnen komen.
Een natuurlijk compenseren we in het najaar de honing die wij van de dametjes mogen proeven.
Een gezellige drukte op de vliegplank. Heerlijk zonnig weer, dan is het dringen geblazen bij de ingang.
Een behoorlijk volle bijenkast met wel zo’n 35.000 bijen die achter elkaar door als het licht is en niet regent veel nectar en stuifmeel voor hun nieuwe zusjes halen. Oké, ook een heel klein beetje voor hun broertjes,
de iets dikkere darren.
Let goed op het wat langere achterlijf, het niet behaarde borststuk en de werkbijen om haar heen die ruimte voor haar vrijmaken naar de cellen waar eitjes in gelegd kunnen worden.
En daar zit ze, omgeven door haar goed verzorgende hofhouding.

Bovenaan achter de bijtjes gevulde en gesloten honingraat,
in het midden gesloten stuifmeelvoorraad. Dit voedingsraam hangt meer naar de zijkant van de kast.
De middelste 4 à 6 ramen zijn voor het broed. De jonkies die zo’n 3 weekjes moeten groeien in de raat.
Dan nog 3 weken “thuiswerkster” spelen en daarna nog ca. 3 weken honing- en stuifmeelkoeriers worden.
Een bijna vol raam (meer dan ca. 80%) heeft een vochtgehalte onder de 20%,
en dan kunnen die raampjes geslingerd worden.
Een paar minuten rustig slingeren -en tussendoor af en toe de raampjes even omdraaien-
zodat alle honing er netjes uit geslingerd wordt. Vervolgens filteren en een weekje rusten
zodat alle lucht eruit kan.
Waarna ze weer teruggaan in de bijenkast voor hervulling.
Dan nog wat etiketjes op de potjes.
De deksel-etiketjes voor verschillende potjes.

Binnenkort maar weer eens de honing-fudge maken en kijken of ik de honing ook voor lekker bier of mede kan gebruiken.

En het infobordje in de tuin voor de bewoners en eventueel bezoekers.